Monday 3 August 2009

Taize

I am progressing as expected. The roads are not too difficult, although I have to work in the hilly landscape. I aim for about 120 km/day. Whearther is quite reasonable. I have had a few showers.
I am in Taizé again, like every time I get the opportunity. It has neen good to be here.
On my way I visited the monastry of Cluny. Both Taizé and Cluny were/are communities. I prefer the first one. Cluny was baed on possession and power. Taizé is based on community, spirituality and simplicity.
A very good place te be.

Taize

Vanochtend was het weer eigen route. Tot Macon heuvelachtig terrein, dus de hele ochtend. Door een heel groot gebied gefietst waar het barst van de etangs (kleine meertjes).
Gisteren waren de hele dag de cafe's dicht, maar vanochtend ook, dus duurde het weer een hele tijd voordat ik koffie kreeg. (dat was in Spanje toch weer anders). Ik moest wel eerst zelf naar de patisserie om wat lekkers erbij te halen.
Ik dacht dat Macon een bezienswaardige plaats was, maar dat viel mij erg tegen. Ik heb er alleen maar een beetje doorheen gereden, ben niet bij het VVV langs gegaan.
Na Macon kwam de Voie Verte, zoiets als de Via Verde, maar dan beter. Deze loopt van Macon naar Chalon s Saone via Cluny en Taizé. Een prachtig aangelegd fietspad met uitstekend asfalt en een tunnel om je vingers bij af te likken.
Normaal is zo een oude spoorlijn tamelijk vlak, maar hierin zit een aantal gemene klimmen, dus toch hard werken. Maar de route is schitterend.
In Cluny heb ik nu eindelijk eens het klooster bezocht, iets wat ik me al 38 jaar voor heb genomen. Cluny heeft 1000 dochterkloosters opgericht. Qua omvang moet het ook gigantisch zijn geweest, maar een groot deel is in de loop der tijden gesloopt. Ze hebben wel een 3D simulatie die erg de moeite waard is.
Het deel van de Voie Verte na Cluny ken ik goed en het is volkomen vlak.
Ik merk duidelijk dat mijn energie op raakt. dat zou niet moeten kunnen, want mijn lichaam moet zich toch redelijk snel weer kunnen herstellen, zeker na een rustdag. Mogelijk drink ik te weinig. Doordat ik een paar keer een nieuwe waterzak heb moeten kopen moet ik mij nu behelpen met een die niet lekker zuigt en een bijsmaak geeft. Het is gelukkig niet al te heet meer, maar ik raak toch nogal wat vocht kwijt, dus ik moet daar toch beter op letten, denk ik.
Vanavond ben ik naar de gebedsdienst van Taize geweest. Een bomvolle kerk, ik schat toch 5000 mensen. Het was weer pakkend. Ik wilde eigenlijk niet weg, maar herinnerde me de toestand om de berg af te fietsen in het donker. Dat is verschrikkelijk, net zoiets als die tunneltjes op de Spaanse vias verdes. Dus ik ben precies met zonsondergang weer weggefietst en met een volle maan was het nog wel redelijk te doen.
Ik ben blij dat ik hier weer ben geweest. Foto's hoefde ik niet meer te maken, in de weblogalbums van vorig jaar staan er voldoende.
Sinds 2 dagen is de condens weer terug. Ik vond dat ik de tent steeds zo lekker kon inpakken, maar dit is nutteloos gewicht.