Sunday 19 July 2009

Morella

Een lekker lange nacht gemaakt. Met dat vroege opstaan ga ik normaal feitelijk te laat naaar bed, zeker gezien de inspanningen. Dus bijslapen was wel even nodig.
Het is weer behoorlijk koud, maar nu prepareer ik me beter, een paar laagjes helpt dan wel. Handen is wel een probleem omdat ik mijn handschoenen weg heb gedaan. Het is hier 1450 m hoog.
Onderweg kom ik heel wat auto's tegen, vol met jongelui, en maar claxoneren. Stukje verderop is het duidelijk. In Allepuz hebben ze een groot feest en dat is nog volop gaande (om 7:45), wat een muziek schalt er door het hele dal.
Ik moet vandaag over 4 toppen, waaronder de hoogste in de route (1700 m).
Afdalen over een groot hoogteverschil leidt bij mij tot slaperigheid. Is dat nu slaapgebrek of hoort dat bij afdalen, of bij de ligfiets?
Ik ga diverse plaatsjes bekijken: Fortanete, Cantavieja, Mirambel. Allemaal aardige middeleeuwse plaatsjes, die er goed uitzien.
Het waait inmiddels nog steviger. Goed voor de temperatuur, maar wel harder werken, want hij is tegen.
Aangekomen bij Morella, dat ligt dus direkt 150 m hoger dan het dal waar ik in fiets. Dat is dus even stevig er aan trekken. Ik weet dat het maar 2 km is. Er staat geen enkele aanduiding van een camping, maar mijn boekje geeft aan dat het bij het zwembad mogelijk is te kamperen. Dus een paar keer vragen. De kantinemevrouw van het zwembad bevestigt dat ik hier legaal wild mag kamperen. De douches e.d. Zijn tot 20:00 open. Nou ja in het wild heb ik geen douche. Dit is de meest perfecte douche die ik tot nog toe heb gehad.
Het uitzicht vanuit mijn camping is grandioos, over het dal.
Het stadje is absoluut een topper. Het ligt mooi, is gezellig en er zijn terrasjes volop. Bovendien heeft het een castillo, die je kunt bezoeken. Maar dat is zo hoog dat ik op dit tijdstip die klim maar niet doe, tegen mijn natuur in.
Het is zondag, ik ben door mijn voorraad heen en heb eens geen zin in te koken. Dus uit eten. In de hoofdstraat zitten een groot aantal erg gezellige terrassen. Het 'menu del dia' was uitstekend (salade, asperges met jamon, kalfsvlees met aardappelen). Afwisselend en met onbeperkt wijn, op een superbezellig terras. Voor geen prijs (alleen hadden ze geen Helado), maar wel een verrukkelijke lokale toestand van melk en honing (wat is dat land ook al weer????), al toetje. Dit baasje was een echte gezellige restaurant beheerder/eigenaar. Weet recies wat gastvrijheid is. Of ik zin had in een digestief. Uiteindelijk moest ik natuurlijk gewoon mijn tafeltje vrij maken, maar dat was dan ook wel de meoite waard voor een soort gigantische borrel (met ijs) ik hoop dat ik mijn tent nog vind (na 3 bier, een fles wijn en een digestief). Dus 'Quedese con la vuelta' (hou het wisselgeld maar) was op zijn plaats (een uitstekende maaltijd voor € 15, kom daar nog maar eens voor???). Nou goed, degene die nog eens in Morella komt: Casa Pere, Blasco de Alagon 22 (kan niet missen), is HET adres.
Ik kom door de stadspoort en ontmoet een zonsondergang die geen weerga kent. Dit is ECHT genieten. Fototjes gemaakt (wacht maar af). Daarna afgedaald (heel steil, dat wordt morgnochtend nog een toestand!) naar mijn niveau (tent). Blijkt er een heel jongerencentrum te zijn aangekomen. Dat is een kwesrie van afwachten, tot ze het genoeg vinden en vertrekken.