Saturday 13 June 2009

St Jean Pied de Port, Pyrenees

After an afternoon and a night travelling by bus, I arrived this morning at the Pyrenees. It was my first time in a bus with bicycle transport, a good and efficient method.
Today a quiet hot day in St Jean, where I started 4 years ago on my pilgrimage (by foot) to Santiago. So some good memories here. Tomorrow I will have my first mountain stage over the Pyrenees. The wheather forecast is thunderstorm. We will see.

De kop is er af

Om 7:40 vertrokken. Perfect fietsweer met wel een stevige wind. Tochtje Amsterdam is natuurlijk wel erg bekend, maar toch voelde ik mij al direct op vakantie. Het moment dat ik de straat uit reed vroeg ik me al af waar ik was, en dat is een goed teken. Amsterdam is toch altijd wat lastig om in te orienteren, ik moest naar het Amstelstation. Samen met een student Filosofie opgefietst die toch die kant op moest, dat hielp. Bij het station was ik de eerste passagier, om 10:30. Al gauw kwamen er heel wat fietsers bij. Gezellige boel. Ik ben de enige solist. Bij het inpakken van de fiets hoefde ik alleen mijn zitting te demonteren. De ligfiets was natuurlijk weer redelijk uniek. Later in Utrecht kwam er nog een tandem bij, die werd onderin de bus geplaatst. De andere fietsen gingen in een aanhanger.
Stopplaatsen Utrecht en Breda. In de bus gezellige aanspraak. Lekker ontspannen ritje en een comfortabele stoel met veel beenruimte.
Uiteindelijk loopt de bus toch behoorlijk vol, ik denk ca 30 mensen met evenzoveel fietsen. Iedereen heeft verschillende bestemmingen. Natuurlijk een paar die naar Santiago fietsen, maar de meeste fietsen langs een of ander traject weer naar huis. Sommigen pakken in Spanje nog een vervolg trein. Een stel gaat ook in Andalusia fietsen, maar gaat daarheen met de trein. Ik ben de enige die naar Andalisia fietst. Van een van de passagiers hoor ik dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om in Frankrijk de fiets met de trein mee te nemen, via de treinreiswinkel. Dat had ik eerder moeten weten, mijn pogingen zijn indertijd op niets uitghelopen, anders was ik waarschijnlijk wel eerder vertrokken.
Om 23:00 laatste (tandenpoets-)stop en daarna gaat het licht uit en probeer ik hangend te slapen. Ik heb in ieder geval twee stoelen, ben de enige alleengaande, dus heel wat jaloerse blikken. De bus rijdt kalm dus geen last. Slapen gaat redelijk, gezien de omstandigheden. Om 8:00 komen we aan, fiets weer monteren en naar de camping bij St Jean Pied de Port. , het gezellige pelgrimsdorp. Daar ben ik 4 jaar geleden mijn Camino de Santiago lopend begonnen. Het is een schitterende Zuid Franse zonnige dag. Dus dat wordt heel erg relaxen vandaag voordat morgen het echte klimwerk begint. Op de camping weer heel wat praatjes gemaakt en wat mooie tips geincasseerd voor mijn tocht.